- Aanstekers & branders
- Citruspersen
- Groentesnijders
- Garneer- & uitsteekvormen
- Ijsscheppen & -vormen
- Keukengerei overige
- Keukenthermometers
- Kloppers & gardes
- Knoflookpersen
- Maatbekers & -cups
- Mengkommen
- Notenkrakers
- Openers
- Pureestampers
- Raspen, schillen & snijden
- Spatelhouders
- Spatels, lepels, tangen & kwasten
- Timers
- Vergieten
- Weegschalen
- Zeven & trechters
- Pastamakers & -accessoires
- Airfryers
- Blenders
- Broodroosters
- Espressomachines
- Foodprocessors
- Frisdrankmakers
- Fun cooking
- Multicookers
- Grills
- Keukenapparatuur overige
- Keukenrobots
- Koffiemolens
- Koffiezetapparaten
- Melkopschuimers
- Mixers
- Pastamakers
- Sapcentrifuges & citruspersen
- Snijmachines
- Theemakers
- Vacuummachines
- Waterkokers
- Wafelijzers
Geef jezelf 15% cadeau! Shop en krijg t.e.m. 30 november een geschenkcheque van 15% bij je aankopen. Deze is aftrekbaar bij een volgende aankoop.
De actie geldt niet op cadeaubonnen, promoties & acties, workshops, geschenklijsten, I-Ron, voeding & houtskool.
Betere gerechten met een scherp mes
De smaak van een ingrediënt vertaalt zich op verschillende manieren; de temperatuur, het formaat, de bereidingswijze, het geluid, .. alles draagt bij aan de smaakbeleving.
Denk bijvoorbeeld aan een fijngesneden komkommer of een komkommer in kleine blokjes. Hetzelfde ingrediënt, maar de smaak kan volledig verschillen. Combineer je dit met citroensap of een snufje zout? Opnieuw een wereld van verschil. We leggen je uit hoe snijtechnieken hier invloed op hebben.
Heel wat ingrediënten (zoals groenten, fruit en kruiden) blijven 'doorademen' nadat ze geoogst zijn.
Eens we beginnen met snijden oefenen we ook opnieuw invloed uit op de toestand van onze ingrediënten. Het mes richt 'schade' aan, wat een reactie veroorzaakt in de cellen van het ingrediënt. Hoe scherper je mes, hoe beperkter de schade en dus hoe minder verandering van de samenstelling van het ingrediënt.
Bij het gebruiken van een bot mes, raakt je ingrediënt sneller beschadigd dan dat je het snijdt. Door de toestand van het mes kan je er niet met een vloeiende beweging doorheen, waardoor je de cellen 'kneust' en de aroma's en sappen te snel vrijkomen, terwijl je die het best in je ingrediënt behoudt voor een optimale smaakbeleving.
Door het gebruik van een bot mes vindt er ook sneller verkleuring plaats op je ingrediënt. Dit door oxidatie: er komt zuurstof in contact met de binnenkant van de cellen. Hierdoor neemt de smaak af en verslechterd de structuur van je ingrediënt.
Naast het 'verpesten' van je ingrediënt, kost het snijden met een bot mes je ook meer tijd. Omdat je minder soepel door je ingrediënten snijdt, duurt de voorbereiding veel langer.
Snijden met een scherp mes is daarnaast ook veiliger; je glijdt als het ware door je ingrediënt en maakt minder grove bewegingen, waardoor de kans op accidenten kleiner wordt.
Klaar om te investeren in een deftige set messen voor in jouw keuken? Ons assortiment biedt voor elk wat wils. Van koksmessen, fileermessen en broodmessen tot groentemessen en vleesmessen.
Graag advies op maat? Breng dan zeker een bezoekje aan onze winkels. Onze verkoopadviseurs helpen jou graag verder!
Wist je dat je bij Dhondt ook geregeld jouw messen kan laten slijpen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van komende data!